Există preconcepția că doar oamenii în vârstă se pot îmbolnăvi de cancer bucal, numit și cancer oral sau cancer al cavității bucale. Vom vedea în acest articol marca Evodent că și tinerii sunt expuși aceluiași risc. Vezi mai jos simptomele și cauzele cancerului bucal, precum și modalitățile de prevenție!

Ce cauzează cancerul bucal și cum îl poți evita?

Cancerul oral este de regulă asociat cu fumatul, consumul de băuturi alcoolice în exces și cu virusul HPV (human papilloma virus). Această a treia cauză îi pune la risc în special pe cei tineri și fără alte comorbidități, întrucât HPV se transmite sexual. De altfel, în ultimii ani s-a constatat o creștere accelerată a bolnavilor de cancer al cavității bucale în rândul celor tineri.

Așadar, dacă vrei să previi sau să descrești riscul de cancer oral, recomandările noastre sunt:

  • renunțarea la fumat

Fumatul cauzează cele mai multe cancere ale gurii, ale gâtului, dar și în alte zone ale corpului.

  • reducerea consumului de alcool

Consumul regulat de alcool crește riscul de a dezvolta cancerul bucal. Aproximativ 7 din 10 pacienți cu cancer oral sunt consumatori de alcool în cantități mari și în mod frecvent.

  • evitarea infectării cu HPV

HPV-ul se transmite sexual și este unul dintre cauzele principale ale cancerului cavității bucale. De aceea, se recomandă vaccinarea anti-HPV și, desigur, folosirea metodelor de prevenție a bolilor cu transmitere sexuală (folosirea prezervativului în mod special).

Cancerul bucal are o rată de mortalitate foarte mare. De ce se întâmplă acest lucru? Nu din cauză că este dificil de diagnosticat, ci pentru că cel mai adesea este prea târziu diagnosticat. De aceea, este esențial să mergi la control stomatologic regulat, cel puțin o dată la 6 luni. Medicul dentist va observa simptomele, va face un screening și îți va pune un diagnostic timpuriu, care îți poate salva viața. Amânarea consultului stomatologic înseamnă diagnosticare târzie și creștere exponențială a riscului fatal.

Simptomele cancerului bucal

Simptomele cele mai frecvente ale cancerului oral sunt:

  • o protuberanță în gură, în gât sau pe buză
  • o pată albă sau roșie pe gingie, pe limbă sau pe buze
  • sângerări, durere sau amorțeală în gură
  • senzația de roșeață în gât care nu dispare
  • dificultate sau durere la mestecat și înghițit
  • senzație de durere în interiorul fălcilor
  • voce răgușită pe perioade întinse de timp
  • durere resimțită în ureche

Un medic stomatolog căruia îi pasă de sănătatea ta îți va face un screening pentru cancerul bucal ca procedură de rutină în timpul consultației stomatologice. Noi, la Evodent Timișoara, suntem dedicați sănătății tale și depunem toate eforturile să te știm sănătos.

Nu uita că prevenția este cheia unei vieți sănătoase. În același timp, și diagnosticarea în stadii incipiente salvează vieți. De aceea, nu uita de consultul stomatologic cel puțin o dată la 6 luni, indiferent că prezinți simptome neliniștitoare sau nu.

Te așteptăm la Evodent Timișoara cu o echipă de medici dedicați sănătății tale! Programează-te pentru consultul periodic și pentru un screening de rutină oricând de luni până vineri între orele 9 și 20, la numărul de telefon 0746 36 36 35. Te așteptăm cu drag!

 

 

Published On: octombrie 12th, 2021 / Categories: Chirurgie, Profilaxie, Teeth / Tags: , /

Solicita o consultatie GRATUITA