Sănătatea danturii este influențată direct de grija pe care o manifestăm față de igiena orală, dar și de alimentele și băuturile pe care le consumăm. Conform unui studiu realizat de Institutul Național de Statistică, boala parodontală și cariile dentare reprezintă în prezent cele mai frecvente boli infecțioase din întreaga lume. Sunt câteva obiceiuri la care să renunți pentru dinți perfecți – așa cum ai visat întotdeauna să ai. 

Igiena orală deficitară, consumul de alcool sau fumatul sunt doar câteva dintre cauzele care duc la apariția afecțiunilor de acest tip. Iată ce poți face pentru a te bucura de dinți frumoși și sănătoși, de o dantură care să nu fie afectată de boala parodontală. 

Obiceiuri la care să renunți pentru dinți perfecți. Evită boala parodontală

Un obicei tot mai des practicat în România și în întreaga lume este fumatul. Dependența de tutun este dăunătoare pentru sănătate, inclusiv pentru igiena orală. Fumatul poate să conducă la apariția petelor pe dinți, la îngălbenirea danturii, dar și la apariția cariilor sau la afecțiunea cronică a gingiilor, care este de fapt boala parodontală. Nu mai vorbim despre mirosul neplăcut care te va însoți peste tot atunci când ești un fumător declarat. 

Consumul regulat de alcool are și el efecte negative asupra danturii și, evident, asupra întregului organism. Concret, băuturile alcoolice contribuie la scăderea PH-ului salivei și astfel se creează un mediu ce favorizează dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală. Vei experimenta senzația de gură uscată, aciditate crescută, iar în cazurile extreme vei remarca și apariția cariilor, deteriorarea smalțului, fiind în același timp expus la boala parodontală. Cu cât consumi alcool mai rar, cu atât poți să controlezi mai bine nivelul PH-ului. Uite și un sfat prietenesc: vinul are un PH aproximativ de două ori mai scăzut decât cel al berii, așa că alege înțelept atunci când te bucuri de o seară relaxantă cu prietenii. 

Vizitele regulate la stomatolog și periajul dinților, secretul zâmbetului de Hollywood

Dacă îți pasă de sănătatea danturii tale, periajul dinților dimineața și seara este absolut obligatoriu. Setează-ți o alarmă pentru ca periajul să dureze două minute, timpul necesar pentru a te ocupa de fiecare dinte în parte și pentru a scăpa de resturile alimentare care, dacă rămân prea mult timp în cavitatea orală, vor duce la apariția afecțiunilor. Pentru spațiile mai greu accesibile, utilizează ața interdentară. 

Un alt sfat pe care e indicat să îl urmezi e să îți faci un obicei din a vizita cabinetul stomatologic cel puțin o dată la șase luni. Chiar dacă nu ai probleme cu dinții, controalele de rutină contribuie în mod decisiv la prevenirea cariilor sau a afecțiunilor gingivale. Medicul stomatolog te va ajuta să ai o dantură impecabilă, exact ca cea a vedetelor de cinema. 

Cu cât acorzi mai multă atenție igienei orale, cu atât te vei bucura mai mult de un zâmbet strălucitor. Renunță la obiceiurile dăunătoare și adaugă în rutina ta zilnică periajul corect al dinților, utilizarea aței interdentare și evită alimentele și băuturile care îți colorează dinții și conduc la apariția petelor. Zâmbetul perfect nu există doar la televizor, poți să îl obții și tu dacă acorzi importanța cuvenită igienei. 

Solicita o consultatie GRATUITA