Bineînțeles, cea mai ușoară metodă de tratare a cariilor este… prevenirea lor. Totuși, chiar dacă au apărut deja cariile la tine sau la copilul tău, acestea se tratează ușor la dentist. Tratarea cariilor este una dintre cele mai simple proceduri stomatologice și, de regulă, nu implică durere.

Tratarea cariilor

Tratarea cariilor include două proceduri principale:

  • Curățarea cavității afectate

Este necesară o curățare minuțioasă pentru rezultate excelente. Un medic bun va avea grijă să salveze cât mai mult din dintele natural, să prevină complicațiile din pulpa dentară, să îndepărteze complet țesuturile afectate și să restaureze dintele atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. Zâmbetul pacientului este la fel de important ca sănătatea danturii sale, nu?

  • Aplicarea unei obturații

Obturația este ceea ce cunoaștem sub denumirea de ⹂plombă”. În funcție de specificul fiecărui pacient în parte (vârstă, poziționarea cariei, buget, eventuale alergii etc.), se va alege cel mai potrivit material de umplere a cavității curățate.

Materiale de umplere a cavității curățate

Principalele materiale folosite pentru obturații sunt: aurul, argintul (amalgamul), porțelanul și rășinile compozite. Iată cele mai importante caracteristici ale lor:

  1. Obturațiile din aur sunt, așa cum te aștepți, cele mai costisitoare, însă și cele mai rezistente în timp. Rezistă aproximativ 20 de ani. În plus, sunt și foarte bine tolerate de țesutul gingival.
  2. Obturațiile din amalgam sunt accesibile în ceea ce privește costurile și sunt rezistente. Dezavantajul lor este culoarea închisă. Din acest motiv, nu pot fi folosite pe dinții din față.
  3. Obturațiile din porțelan, numite și obturații sau plombe din ceramică, sunt destul de scumpe, însă rezistă foarte bine în timp, inclusiv la pătare. Nuanța lor poate fi aleasă așa încât să se potrivească perfect cu nuanța celorlați dinți, pentru un efect estetic de invidiat.
  4. Obturațiile din rășini compozite sunt și ele accesibile ca preț, însă rezistența lor este medie (între 3 și 10 ani) și nu sunt rezistente la pătare. Se vor colora de la cafea, vin roșu, ceai sau tutun. Așadar, chiar dacă inițial poate fi aleasă o nuanță care să fie identică cu nuanța dinților din jur, este foarte posibil ca în timp să se vadă o diferență. De asemenea, acest material este preferabil pentru obturațiile de mici dimensiuni.

Acum că știi câte ceva despre tipurile de materiale folosite la obturații, cu siguranță vei putea lua o decizie informată în legătura cu tratarea cariilor tale sau ale copilului tău. Mai ai nevoie și de altceva? Da! De un medic bun, care să pună preț pe salvarea dinților naturali și căruia să îi pese cu adevărat de sănătatea danturii tale pe termen lung. Găsești acest medic la Evodent Timișoara, clinica stomatologică ce îți readuce zâmbetul pe chip!  

Published On: octombrie 8th, 2021 / Categories: Profilaxie, Uncategorized / Tags: , /

Solicita o consultatie GRATUITA