Daca experiementezi dureri de maxilar, nu lasa timpul sa treaca. Trebuie sa faci ceva in privinta asta, si anume sa programezi o vizita in cabinetul stomatologic. De cele mai multe ori, cauzele pot fi identificate numai de un dentist si pot sa fie multiple. Ai auzit de bruxism? Poate ca nu cunosti acest termen de specialitate, dar cu siguranta stii ce inseamna sa iti scrasnesti dintii si poate chiar si tu ai acest obicei in timpul noptii – desigur, in mod inconstient. Bruxismul este una dintre principalele cauze ale durerilor de maxilar sau de dinti. Afla cum poti sa previi bruxismul si care sunt remediile.
Principalele simptome ale bruxismului – cum iti dai seama ca scrasnesti din dinti in somn
Ti se intampla sa te trezesti cu dureri musculare in zona fetei? Resimti dureri in gat sau te trezesti si imediat apare o migrena? Toate acestea pot fi semne ca somnul tau nu este deloc odihnitor. Daca mai apare si sensibilitate dentara, ar trebui sa iei in calcul prezenta bruxismului, o afectiune des intalnita in prezent – afectiune care neglijata poate sa conduca spre complicatii de nedorit. Intai, iata care sunt cele doua tipuri de bruxism:
- Bruxismul nocturn – scrasnirea dintilor in timpul somnului, in mod inconstient. Bruxismul nocturn este un semnal clar ca nu te odihnesti cum trebuie si, de obicei, vine la pachet cu sforaitul si dificultati de respiratie.
- Bruxismul diurn – chiar daca esti treaz, s-ar putea sa fi capatat acest obicei de a-ti scrasni dintii. Rareori realizezi ca faci acest lucru, iar consecintele pot fi grave daca nu iei masuri pentru a stopa bruxismul.
Bruxism: cauze des intalnite
Bruxismul poate sa fie prezent la copii, mai ales daca nu se odihnesc asa cum trebuie. In cazul acesta, obiceiul e foarte probabil sa dispara odata cu inaintarea in varsta, fiind doar o faza trecatoare in copilarie.
Dar ce ne facem cu adultii? In cazul adultilor, bruxismul poate sa aiba cauze de natura psihologica, mai greu de tratat. Stresul cotidian, fumat si consumul excesiv de alcool sunt doar cativa dintre posibilii factori declansatori. Daca ai un loc de munca solicitant si tot timpul te gandesti chiar si fara sa vrei la diverse probleme, somnul iti va fi afectat, iar bruxismul e foarte probabil sa apara. Desigur, pot fi si cauze de natura fizica, si anume probleme are nervilor sau muschilor fetei.
Daca totusi este vorba de stres, incearca sa apelezi la ajutor specializat si sa gasesti modalitati prin care sa te relaxezi macar in timpul liber. Renunta la obiceiurile alimentare nesanatoase, aloca-ti cateva minute pe zi pentru sport, citeste sau fa activitati care te relaxeaza.
Cum tratezi bruxismul
In functie de problemele existente, bruxismul poate sa fie tratat intr-un timp mai scurt sau mai lung. Primul pas este sa programezi o vizita la stomatolog pentru a obtine un diagnostic exact. Fa acest lucru inainte ca dantura sa aiba de suferit pentru ca e foarte probabil ca dintii sa se deterioreze din cauza frecarii excesive. De asemenea, apar sensibilitati, carii si smaltul dentar este afectat. De aceea, apeleaza la ajutor specializat in timp util.
Medicul stomatolog iti va recomanda solutii benefice, precum purtarea unei gutiere din plastic care va impiedica lezarea dintilor sau chiar coroane dentare, necesare daca smaltul este grav afectat. Aloca-ti timp pentru o vizita la medic si ia atitudine pentru a scapa de acest obicei deosebit de daunator.