Maseaua de minte este cunoscuta ca acel dinte care marcheaza maturizarea. De fapt, molarii de minte pot provoca dureri aproape insuportabile. La foarte multe persoane maseaua de minte nici macar nu mai apare, asta pentru ca de-a lungul evolutiei umane ne-am schimbat obiceiurile alimentare si, practic, nu mai avem nevoie de ea. Circula diverse mituri despre maseaua de minte in popor, insa ideal este sa stii cand trebuie sa mergi la dentist.
Aparitia maselei de minte
Patru la numar, maselele de minte sunt impartite pe maxilarul superior si pe cel inferior. Desigur, in functie de varsta la care apar, acestea pot fi si doar doua (daca apar la varste mai inaintate). In cazurile normale, ultima masea de minte apare pana la varsta de 25 de ani, insa aceasta nu este o regula universal valabila, ci mai sunt si cazuri speciale.
In situatiile fericite, atunci cand erupe, molarul permanent nu inghesuie ceilalti dinti si nu deranjeaza datura in niciun fel, ci provoaca foarte putina durere pentru o perioada scurta de timp. Din pacate, sunt si cazuri mai neplacute. Ne referim aici la molarii care ies doar partial si conduc la aparitia gingivitei si a depunerii de tartru. De asemenea, maselele de minte pot sa cauzeze dureri uneori de nesuportat.
Cand trebuie sa mergi la dentist pentru a extrage maseaua de minte
Atunci cand incepi sa simti sau sa observi ca maseaua de minte erupe, nu trebuie sa astepti. Nu inseamna ca atunci cand ajungi in cabinetul medicului stomatolog, acesta va decide imediat extragerea. Situatia trebuie evaluata in timpul unei consultatii si abia apoi se ia o decizie. Sunt cazuri in care maselele de minte nu dauneaza in vreun fel danturii. Daca erupe intr-o pozitie normala si este suficient spatiu pe arcada, maseaua de minte poate sa se dezvolte absolut normal. Cu o igiena orala corespunzatoare si cu o vizita la medicul stomatolog, nu va fi nevoie de interventie.
Iar acum sa vorbim despre partile mai putin placute. Exista situatii in care maseaua de minte cauzeaza disconfort, dureri si probleme conexe. Enumeram cateva dintre acestea:
- carii care pot afecta si alti dinti
- afecteaza igiena pentru ca nu pot fi ingrijite corespunzator
- boala paradontala – inflamatii si durere in zona gingiilor
- infectii
- pericoronita – infectia tesutului moale din jur
Durerile provocate de molarii de minte nu sunt deloc placute. Daca astepti prea mult, nu numai ca va trebui sa suporti inutil durere, dar risti afectarea mai multor dinti. Daca te temi de durerea din timpul extractiei, afla ca medicii nostri garanteaza procedee cat mai putin dureroase, precum si vindecare rapida. E timpul sa actionezi si sa te bucuri de sanatate dentara, precum si de o igiena orala corespunzatoare!