Periuta de dinti este un obiect indispensabil pentru o igiena orala cat mai sanatoasa. Din pacate, igiena dentara este problematica in Romania, conform unui articol publicat de Mediafax. Un studiu INS facut public in luna februarie a acestui an arata ca doar 37% dintre romanii adulti inclusi in aceasta analiza se spala pe dinti zilnic. Acest lucru explica problemele dentare des intalnite si igiena precara. Asadar, vrem sa te ajutam sa alegi cele mai bune optiuni pentru tine si incepem cu alegerea periutei de dinti. In functie de nevoile tale, trebuie sa stii care e cea mai buna varianta.
Dimensiune: periuta de dinti ideala
Alege o periuta de dinti care iti asigura confortul. Cum iti dai seama daca este confortabila? Dupa cat de usor reusesti sa ajungi in zone mai greu accesibile, cum ar fi maselele de minte, spatiile dintre dinti, partile laterale etc. Daca poti sa cureti eficient fiecare latura a dintelui eviti aparitia cariilor, a mirosurilor neplacute si indepartezi resturile de mancare.
Bineinteles ca nici cea mai buna periuta de dinti nu va reusi sa iti ofere o igienizare 100%, insa pentru asta exista periajele profesionale in cabinetul stomatologului. Totusi, ai grija la dimensiunea periutei de dinti. Cu cat este mai mare, cu atat iti va fi mai greu sa ajungi in acele zone ascunse.Â
Peri moi sau tari?
Pe fiecare periuta de dinti este indicata duritatea perilor: moi, medii sau tari. Ideal ar fi sa optezi pentru o perie de dinti cu peri moi pentru ca acestia nu afecteaza smaltul sau gingiile. Totusi, cel mai bine este sa iei decizia impreuna cu medicul dentist pentru ca nevoile tale pot sa fie diferite, in functie de problemele pe care le ai.Â
Chiar daca ai impresia ca o periuta de dinti cu perii mai tari iti curata dantura mai bine, uneori poti sa ai parte de efecte adverse. Numai dentistul iti poate spune daca smaltul dintilor tai este afectat si daca are nevoie de ingrijire speciala.
Periuta de dinti manuala sau electrica?
In ultimii ani sunt la moda periutele de dinti electrice care, intr-adevar, fac o treaba grozava. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa subestimam periutele de dinti clasice cu care ne-am obisnuit.
Cel mai important lucru este sa iti speli dintii dupa fiecare masa pentru a indeparta resturile de mancare. De asemenea, periajul nu trebuie facut in graba. Acorda atentie fiecarei zone si aloca cele 2 minute de aur pentru curatarea dintilor. Nu uita de vizitele regulate la stomatolog pentru a avea o dantura sanatoasa si frumoasa.