Respiratie urat mirositoare? Nu, nu e suficient sa mesteci o bomboana mentolata. In cele mai multe cazuri respiratia urat mirositoare este un semn ca exista probleme ce trebuie identificate pentru ca, ulterior, sa fie si tratate. Cauzele acestei probleme pot sa fie numeroase si, in situatiile fericite, poate ca ai mancat un aliment ce provoaca mirosul urat si ai uitat sa te speli pe dinti. In cazurile mai putin fericite, insa, poate sa fie vorba despre carii, afectiuni gingivale sau boli de stomac. Primul pas? Vizita la stomatolog.

Placa bacteriana si respiratia urat mirositoare

Bacteriile ce se aduna in cavitatea bucala pot sa fie o cauza potentiala a respiratiei urat mirositoare. Aceste bacterii care acopera dintii, limba, dar si gingiile, elimina gaze care genereaza acel miros neplacut care te obsedeaza si de care vrei neaparat sa scapi.

In afara de asta, aceleasi bacterii pot sa determine aparitia unor afectiuni precum carii dentare sau probleme gingivale ce o sa produca mirosul urat sau un gust rau persistent. Atunci cand observi aparitia acestor simptome, programeaza cat mai repede o vizita la dentist – asta pentru a preveni agravarea problemelor si pentru a reusi sa iti recastigi o respiratie proaspata si pentur a avea o igiena orala corespunzatoare.

Saliva insuficienta si repiratia urat mirositoare

Cu siguranta ai auzit expresia gura uscata. In general, daca nu esti deshidratat, aceasta senzatie apare din cauza ca nu produci o cantitate optima de saliva. Rezultatul? In cavitatea ta bucala o sa apara bacterii ce cauzeaza, pe langa alte probleme, si aparitia mirosului neplacut – atat de nedorit. 

In functie de cat de avansata este problema, medicul tau stomatolog va determina in urma unei consuiltatii care este tratamentul potrivit si cum te poate ajuta sa scapi de aceasta respiratie urat mirositoare.

Efectele fumatului

Conform unui studiu efectuat in 2020, Romania numara 4 milioane de fumatori. Fumatul conduce la aparitia unui numar impresionant de boli, unele deosebit de grave, dar nu trebuie sa ignoram nici efectele pe termen scurt.

Intr-adevar, fumatul este o cauza des intalnita a respiratiei urat mirositoare. Chiar daca exista tot felul de produse in comert care promit ca vor reduce acest efect al fumatului, sfatul oricari stomatolog va fi sa renunti la acest obicei extrem de nociv. 

Nu mai vorbim de celelalte efecte negative: pete pe dinti, carii dentare, gust neplacut si bolile despre care auzim constant, precum cancer pulmonar, gastrita etc.

Cum previi aparitia respiratiei urat mirositoare

Daca nu exista alte afectiuni, insa tot te deranjeaza mirosul neplacut, inseamna ca nu ai o igiena orala corespunzatoare. 

Ce trebuie sa faci? Iata cateva sfaturi:

  • Spala-te pe dinti dupa fiecare masa
  • Nu uita sa iti cureti limba pentru ca pe aceasta se aduna milioane de bacterii
  • Foloseste ata interdentara
  • Foloseste apa de gura
  • Viziteaza-ti dentisul in mod regulat

Ai probleme cu respiratia urat mirositoare? Te asteptam la EvoDent Clinic in Timisoara! Iti stam la dispozitie pentru a-ti recapata increderea in sine si pentru a te simti bine atunci cand zambesti.

Solicita o consultatie GRATUITA