O extracție dentară nu este cel mai plăcut lucru din lume, însă cu siguranță disconfortul va trece repede. Vezi în acest articol ce să faci și ce să nu faci după o extracție dentară! Sfaturi direct de la medicii stomatologi!
Indicații după o extracție dentară:
- Mențineți timp de 30 minute compresa sterilă din tifon sub presiune, prin mușcătură. Dacă ulterior apar sângerări, se consultă obligatoriu medicul pentru indicații ulterioare.
- După îndepărtarea tampoanelor de protecție NU se va suge plaga alveolară, nici nu se va atinge cu limba, pentru a nu declanșa o nouă sângerare.
- Timp de o zi după extracție NU clătiți gura cu apă sau ceai de mușețel, nu scobiți zona.
- Timp de 24 de ore se va evita consumarea de alimente lactate (brânzeturi, iaurt, lapte etc.), alimente fierbinți sau prea reci și a celor de consistență tare. Sunt indicate alimente semilichide, moi și multe lichide care se vor administra prin sorbire și nu prin folosirea paielor.
- Evitați ingerarea băuturilor acidulate: sucuri, sifon, apă minerală (puteți mobiliza și elimina cheagul care se formează)
- NU consumați băuturi alcoolice și NU fumați.
- Igiena orală se va relua normal din a doua zi, evitând atingerea plăgii cu periuța. Se utilizează periuțe de dinți de consistență moale.
- Se administrează medicamentele prescrise de către medic pentru sedarea durerilor (ce pot apărea după trecerea efectului anesteziei) și a celor pentru evitarea unor eventuale infecții.
La orice semn de evoluție nefavorabilă a plăgii (sângerări, dureri) este necesar un control stomatologic.
Pot apare reactii inflamatorii postextractionale:
– edem postoperator (umflatura) – poate fi redus folosind comprese reci aplicate pe obraz, in dreptul zonei extractiei
– durerea posextractionala – moderata – combatuta cu antiinflamatorii si antialgice uzuale
– trismus (limitarea deschiderii gurii) – moderat
Se recomada controlul pacientului la 7 zile